Veszélyes-e a síelés?


Január végén szüleimmel Franciaországba utaztam síelni. Nálunk a családban már-már hagyomány a téli síelés. Szüleim közel 20 éve telente többször is eljárnak a hegyekbe. Hol Ausztriába, hol Olaszországba, hol Szlovákiába, hol Franciaországba. Ilyenkor általában visznek magukkal valakit a családból, vagy akár többedmagunkkal is csatlakozhatunk. Tavaly unokaöcsémmel mentünk velük, szintén Franciaországba és a síelés második napján a felvonóból kiszállva sikerült olyan szerencsétlenül csúszni, hogy fellöktem Anyukámat, akinek térdszalag-húzódása lett és majd 2 hónapot feküdt otthon utána rögzítővel a lábán.
Nem tudom, ez rémítette-e meg jobban Ádámot, vagy a hosszú buszos út Franciaországig, mindenesetre úgy döntött, hogy ő inkább otthon marad, míg mi síelünk, nem kockáztatva a testi épségét. Lelkemre kötötte, hogy vigyázzak magamra nagyon, nehogy lesérüljek, mivel december óta megvannak a jegyeink a várva várt útra az USA-ba, ahol egy körutat tervezünk, valamint egy hajóútra a Karib-szigetek között, majd vissza Európába az Atlanti-óceánon keresztül.
Bár még viccelődtünk is vele, hogy ha mégis történne velem valami, elég idő van még a március 19-ei indulásig; addig fel is épülök; látszik nagyon naivak voltunk és nem okultunk a tavalyi esetből. Annak ellenére, hogy én a legnagyobb óvatossággal közlekedtem a sípályákon, minden mozdulatot átgondolva, most mégis le kell mondanunk a nagy utazásunkról, mert Ádám otthon, a kertben, a háztól 1 méterre, egy rossz ugrásnak köszönhetően elszakította az Achilles-inát. Bizakodóak voltunk, reméltük, hogy március közepén lekerül róla a gipsz, kiheveri a műtétet, lábra áll, de múlt csütörtökön megkaptuk a rossz hírt, miszerint csak március 29-én veszik le róla a fekvőgipszet és ennek megfelelően, nagyjából júniusban fogja tudni újra terhelni a lábát.
Ezzel így egyelőre ugrottak a terveink, két mankóval, fekvőgipsszel messzire nem jutunk. Tehát, hogy veszélyes-e a síelés? Mostani tapasztalatunk alapján, azt mondom, ugyanannyira veszélyes csak, mint amennyire bármely más tevékenység L Ráadásul ha az ember tisztában van vele, hogy egy úgymond veszélyes sportot űz, talán jobban odafigyel a mozdulataira, mintha csak a lépcsőn közlekedik, amiről azt gondolja, hogy ott nagy baj nem érheti.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések