Vilnius, Litvánia fővárosa

A mai napon Litvánia fővárosába, Vilniusba látogattunk el. Trakaitól csupán 27 kilométerre található, fél óra kocsival. Visszafelé ebből lett majdnem másfél órás az út, a péntek délutáni csúcsforgalom és két koccanásos baleset miatt. Olvastuk korábban, hogy sok a közúti baleset Litvániában, de az eddigi tapasztalataink alapján elég nyugodt sofőröknek tűntek a litvánok.
Vilniusról annyit érdemes tudni, hogy nagyjából 550.000 lakosa van, a Neris és a keskeny Vilnia folyók találkozásánál fekszik, hét domb között. Óvárosa, amely az UNESCO Világörökség része, az egyik legnagyobb barokk óváros Európában. Főbb látványosságai ennek ellenére egy nap alatt is bejárhatóak.
Mi a város délnyugati részén parkoltunk, közel a Hajnal-kapuhoz, így itt kezdtük a városnézést. A Hajnal-kapunál rögtön egy magyar nyelvű táblára lettünk figyelmesek. Sólyom László avatta fel 2006-ban, azoknak a vilniusiaknak az emlékére, akik 1956-ban nyíltan támogatták a magyar felkelést a szovjet elnyomással szemben.
Kellemes kis sétával bejártuk a központot, ahol a főbb épületek találhatóak, mint pl. a Városháza és a Szent Kázmér templom a háromszög alakú Városháza téren vagy a Székesegyház, a harangtoronnyal a Katedrális téren. A Székesegyházban szintén egy magyar vonatkozásra figyeltünk fel. A templom egyik kápolnáját Szent Lászlónak szentelte Jagelló litván fejedelem a 14. században, így a kápolnában megtekinthető a magyar uralkodó szobra is.
Magyar szemmel nézve még érdekes, hogy Vilniusban található Kelet-Európa egyik legrégebbi egyeteme, melynek egyik alapítója Báthory István volt. Az egyetem épületei is megtekinthetők, és legmagasabb épületének tornyában is fel lehet menni a kilátás kedvéért.
Mi a Gediminas kastély maradványaihoz másztunk fel a hasonló nevű dombra, hogy felülnézetből is megnézzük Vilniust, de ebben némileg csalódtunk, nincs a városnak meghatározó városképe felülről. Az viszont innen is látszódik, hogy rengeteg templom található a városban. Amerre néztünk, templomokat láttunk, mintha minden vallásnak lenne itt egy temploma, vagy inkább több. Amelyiket leginkább érdemes megnézni, az a Vilnia folyócska melletti Szent Anna templom, ami már Napóleonnak is nagyon tetszett, állítólag azt mondta róla, mikor hódító útjai során Litvánia területén járt, hogy magával vinné Párizsba.
Vilnius egyik furcsa érdekessége még az Uzupis köztársaság, ami egy bohém városrész a fővárosban, saját alkotmánnyal, himnusszal, miniszterekkel. Művészek alapították 1997-ben. Jelképük, egy harsonát fújó angyal. Alkotmányuk több nyelven ki van függesztve egy falra.
Mire ideértünk meg is éheztünk és szerencsére találtunk egy jó éttermet, ahol megkóstoltuk a hideg céklalevest és a Cepelinai-t, ami hússal töltött burgonyás tészta, nevét pedig onnan kapta, hogy a Zeppelin léghajóra emlékeztet az alakja.


Vezetés: 53 km                                                            
Séta: 13712 m



Harangtorony a Katedrális téren

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések